klimaatluis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over de activistische beleggersclub Follow This, die – met behulp van grote investeerder – probeert fossiele bedrijven op een ander, groener spoor te zetten. De krant typeert de beleggersclub vandaag als ‘klimaatluis van BP en Shell’. Met dit woord wordt ongetwijfeld een voor het klimaat opkomende luis in de pels genoemd. d.w.z. persoon (of rechtspersoon) die een ander veel last bezorgt.

Het woord is weliswaar nieuw, maar in het verleden hebben we al eens genoteerd dat Pieter Lakeman ‘de financiële luis in de pels’ werd genoemd en ook het vergelijkbare woord milieuluis hebben we al eens opgetekend, dat evenwel voorkwam in de combinatie ‘milieuluis in de pels van …’

Blijkbaar kan de klimaatluis het zonder pels stellen en dat maakt dit woord opvallend.

Definitie

klimaatluis (de, …luizen) luis in de pels van een overheid of organisatie, die deze dwingt tot het nemen van maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *