zaadzekerheid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over een aantal nieuwe initiatieven ter ondersteuning van de biodiversiteit. Een daarvan betreft een proef waarbij boeren weer gewassen gaan telen die bovendien zaad opleveren waarmee in een volgend seizoen opnieuw geteeld kan worden. De gebruikelijke praktijk is namelijk dat er geteeld wordt met gepatenteerd zaad waar weliswaar goede gewassen uit groeien die echter zelf geen zaad opleveren. Het initiatief is bedoeld voor boeren die zelf weer het zaad gaan produceren waarmee ze kunnen telen. Op die manier ontstaat ‘wat de denktank olijk ‘zaadzekerheid’ noemt’.

Zaadzekerheid is een nieuw woord, gevormd naar analogie van bijvoorbeeld voedselzekerheid (‘ze­ker­heid die iemand heeft om over voed­sel te kun­nen be­schik­ken’). Naar analogie hiervan kan ook de betekenis van zaadzekerheid worden omschreven.

Definitie

zaadzekerheid (de) ze­ker­heid die boeren hebben om over zaad te kun­nen be­schik­ken waarmee ze gewassen kunnen telen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *