migratiedrukte

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Wat migratiedruk is, weten we intussen wel. Daarmee wordt de ‘totale omvang van de migratie’ in een bepaald gebied of land bedoeld. Althans, zo definieert Van Dale het trefwoord migratiedruk. Vandaag maakte echter een ogenschijnlijke afleiding van migratiedruk zijn mediadebuut in Trouw: migratiedrukte. Wat wordt daarmee bedoeld?

Uit de context blijkt dat migratiedrukte iets anders benoemt dan migratiedruk. Het verwijst niet naar de druk op de samenleving die wordt uitgeoefend door migratie, maar naar de grote migratiestromen. Kortom, migratiedrukte is niet afgeleid van migratiedruk, maar een samenstelling van migratie en drukte, waarin het eerste deel een oorzaak, het tweede deel het gevolg. De betekenis is dan ook: omstandigheid dat ergens een grote drukte is, d.w.z. veel verkeer of een menigte mensen, als gevolg van migratie.

Definitie

migratiedrukte (de, g.mv.) de aanwezigheid van veel mensen op een bepaalde plek (bijvoorbeeld een grensgebied) als gevolg van migratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *