coalitieslaaf

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tegen de wil van de Tweede Kamer heeft het kabinet ingestemd met een wens van de Europese Commissie om een Europese digitale identiteit te creëren, waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren. Gisteren kwam de Kamer daarop terug en reageerde SGP’er Roelof Bisschop furieus:

Voorzitter, wat hier gebeurt, daar valt mijn mond van open. De fundamentele rechten van de Kamer worden aangetast. De Kamer doet een eenduidige uitspraak, breed gesteund. Die wordt niet uitgevoerd. Dan wordt er terecht een interpellatie op aangevraagd. En er is een coalitie die zich de tanden laat uittrekken, die de Kamer de tanden laat uittrekken, en zegt van ‘nee geen steun’. Mensen dit kan toch niet waar zijn alstublieft.’

Pieter Omtzigt viel hem bij en verweet de Kamerleden van de coalitiepartijen coalitieslaven te zijn.

Coalitieslaafgemaakten had hij misschien politiek correct moeten zeggen, maar het is hoe dan ook een interessant (scheld)woord voor Kamerleden van de coalitiepartijen die geen eigen verantwoordelijkheid voelen en slaafs het kabinet volgen.

Definitie

coalitieslaaf (de, …slaven) Kamerlid van een van de partijen die de regeringscoalitie vormen dat slaafs de beslissingen van het kabinet steunt, zelfs als die beslissing indruist tegen rechtsbeginselen of het democratisch proces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *