deeltijdprinsje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nederland heeft veel arbeidsmigranten nodig omdat Nederlanders te weinig uren per week werken, hoor je regelmatig. Ook deze week ging het daarover in de media. Aanleiding was een onderzoek waaruit bleek dat vrouwen inmiddels financieel zelfredzaam zijn. In een item daarover op BNR-radio viel het (al langer bestaande) woord deeltijdprinsesje (vrouw die het zich kan permitteren om in deeltijd te werken). Die deeltijdprinsesjes zouden meer moeten gaan werken. Iemand bracht daartegenin dat het juist mannen zijn die deeltijdprinsjes genoemd zouden moeten worden, juist omdat zij niet in deeltijd hoeven te gaan werken omdat hun partners dat al doen.

Het woord deeltijdprinsje is niet te vinden in de krantendatabase, maar blijkt op het internet wel vaker te worden gebruikt, in verschillende betekenissen. In geen van deze betekenissen is het evenwel courant.

Definitie

deeltijdprinsje (het, -s) 1 man die het zich kan permitteren om in deeltijd te werken, bijvoorbeeld omdat hij een hoog uurtarief heeft of omdat hij een partner heeft die een goed salaris heeft 2 man die het zich kan permitteren voltijds te werken omdat zijn partner in deeltijd werkt om voor de kinderen en het huishouden te zorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *