atmosfeermixer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Windmolens kennen we als groene energieproducenten in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar ze mogen er dan voor zorgen dat de aarde niet opwarmt, ze hebben wel effect op de atmosfeer in hun directe omgeving. Daar schrijft Trouw vandaag over. De krant legt uit hoe windmolenparken op zee plaatselijk invloed hebben op het weer. Daarbij worden de windmolens getypeerd als atmosfeermixers. Die informatie is ook te vinden op de website van het KNMI. Daar staat:

De wind in de buurt van windparken neemt gemiddeld af en ook de temperatuur en luchtvochtigheid veranderen.

De draaiende rotorbladen van windmolens zorgen ervoor dat de wind achter de turbines luwt. Daarnaast mengen de windturbines de luchtlagen en zorgen ze voor turbulentie, waardoor vocht en warmte beter mengen. Dit kan leiden tot het oplossen of juist vormen van wolken.

Hoewel de bewegingsenergie van de wind om in elektriciteit. Hierdoor neemt de wind achter de windturbine af. Bovendien mixen de rotorbladen de luchtlagen en maken ze wervels (turbulentie) waardoor vocht en warmte in de lucht beter doormengen. Dat kan ervoor zorgen dat wolken oplossen of vormen. Dit effect is tot op flinke afstand merkbaar.

Atmosfeermixer is een nieuw woord, gevormd van atmosfeer in de betekenis dampkringslucht op een bepaalde plaats op aarde. Dat fenomeen wordt in de omgangstaal ook wel weer genoemd, dus weermixer was ook een aantrekkelijke optie geweest.

Definitie

atmosfeermixer (de, -s) artefact, bijvoorbeeld een windmolen, dat ervoor zorgt dat de luchtlagen op een bepaalde plaats gemengd worden, waardoor het weer lokaal beïnvloed wordt, synoniem weermixer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *