blancovelrevolutie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In China wordt gedemonstreerd tegen de coronalockdowns én tegen partijbaas en staatshoofd Xi, die als een dictator wordt beschouwd. Nou zijn demonstraties tegen de communistische partij en de partijbaas in China zwaar taboe. Demonstranten lopen met lege velletjes papier, enerzijds als symbool tegen de censuur, anderzijds om. niet expliciet te communiceren wat iedereen toch al weet, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag:

Vanwege de censuur die op de sociale media onmiddellijk intrad ontstond er een bijzonder protest op straat waar Chinezen demonstratief met witte A4-tjes zwaaiden. Er hoefde ook geen tekst op, iedereen in China weet waar de boosheid over gaat. Inmiddels zijn de blanco velletjes een symbool van verzet geworden. Gesproken wordt al van de ‘A4-revolutie’ of van de ‘blanco vel-revolutie’.

Blancovelrevolutie – het is één woord, zonder koppeltekens – is een treffende naam voor een revolutie van een volk dat niets dan lege blaadjes in te brengen heeft. A4-revolutie is wat prozaïscher, maar in beide gevallen gaat het om nieuwe woorden. Het zijn betrekkelijk saaie woorden voor een heel spannende ontwikkeling, die zelfs geopolitiek gezien enorme veranderingen teweeg kan brengen. Eens kijken of er wat gaat veranderen in het surveillancekoninkrijk van Xi.

Definitie

blancovelrevolutie (de, -s) revolutie waarbij demonstranten met lege vellen papier rondlopen, als symbool van hun verzet tegen een overheid die op grote schaal mensen onderdrukt en daarbij ook nog censuur pleegt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *