stopbonus

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het kabinet gaat zo’n 3000 boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden een uitkoopaanbod doen om hen tot stoppen te verleiden. Een stopbonus wordt het riante aanbod genoemd op de website van onder meer NOS en de Volkskrant.

Zo wordt 2022 het jaar van de bonussen: een voltijdsbonus voor deeltijdwerknemers die voltijds gaan werken was eerst regelmatig in het nieuws (het woord voltijdsbonus dateert overigens al van 2017) en een stopbonus voor boeren. Stopbonus is trouwens wel een woord dat niet eerder in de media is aangetroffen. Je zou kunnen denken dat stopbonus een eufemisme is voor uitkoopbedrag, maar in werkelijkheid gaat het om een riant uitkoopbedrag – 120 procent van de getaxeerde waarde van de boerderij – waardoor het element bonus in stopbonus wel op z’n plaats is: dat verwijst naar het extraatje dat boeren  boven op de uitkoopsom krijgen wanneer ze zich laten verleiden hun agrarische werkzaamheden aan de wilgen te hangen.

Definitie

stopbonus (de, -sen) riante uitkoopsom die van overheidswege verstrekt wordt aan bepaalde (vervuilende) ondernemers wanneer ze bereid zijn hun bedrijfsactiviteiten definitief te staken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *