geweldsexpansie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Trouw doet columnist Stevo Akkermans verslag van zijn bezoek aan de Nexusconferentie over ‘The War and the Future’. Hij citeert de Oekraïense publiciste Oksana Forostyna, die – ongetwijfeld in het Engels, de voertaal van de conferentie, heeft gezegd:

Wij willen overleven en deel zijn van Europa; de EU is een lang project van geweldsreductie, Poetins programma is een lang project van geweldsexpansie.

Geweldsreductie is een bekend woord, maar geweldsexpansie is nieuw: het uitbreiden van de rol van geweld in een groep en tussen groepen (of landen). Het is een kernachtige typering van wat er nu gaande is tussen Rusland en Oekraïne. Getuige andere berichten – bijvoorbeeld dat Frankrijk het leger gaat voorbereiden op een ‘grote oorlog’ – is geweldsexpansie een woord dat – helaas – de tijdgeest goed representeert en daarom weleens vaker gebruikt zou kunnen gaan worden.

Definitie

geweldsexpansie (de, -s) toename van de rol van geweld bij het oplossen van conflicten tussen groepen en landen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *