wolfkrijgerdiplomatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Twee jaar geleden figureerde het woord al eens in het Reformatorisch Dagblad als letterlijke vertaling van Wolf Warrio Diplomacy: wolfkrijgerdiplomatie. Vandaag schrijft De Telegraaf over die relatief nieuwe vorm van Chinese diplomatie, die geïnspireerd is op de Chinese film Wolf Warrior:

Onder de Chinese president Xi Jinping hebben Chinese ambassadeurs zich ontwikkeld tot felle diplomaten die hun tanden laten zien. Of het nu om Hongkong, Xinjiang of vermeende spionage van Huawei gaat, deze zogenaamde ‘wolfkrijgers’ verspreiden met een agressieve grom de Chinese visie in het westen. ‘Wolfkrijger’ komt van de Chinese film Wolf Warrior, waarin een Chinese soldaat het opneemt tegen een voormalige Amerikaanse marinier. De film is razendpopulair in China. De koppigheid waarmee de Chinese diplomaten in het westen van zich afbijten staat bekend als ’wolfkrijgerdiplomatie’. Het is bijna het tegenovergestelde van pandadiplomatie, toen Peking panda’s naar westerse landen stuurde.

Naar verluidt heeft Xi zelf – die de film kennelijk ook heeft gezien – de Chinese diplomaten opgeroepen tot deze agressieve vorm van diplomatie.

Definitie

wolfkrijgerdiplomatie (de, g.mv.) agressieve of revanchistische Chinese diplomatie, vertaling van Engels wolf warrior diplomacy, genoemd naar de Chinese film Wolf Warrior (2015) over een Chinese militaire eenheid die uit is op wraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *