vindtertainment

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren stond in Trouw een behartenswaardige observatie:

In onze tijd van informatie-overload wordt alles gereduceerd tot een kern – wat voor kern dan ook. Makkelijk voor wie graag iets vindt om het vinden, die kijkt gewoon naar de kop boven een stukje en de zin die als bijschrift dient op sociale media. De mening hoeft niet per se te gaan over de strekking van het stukje, het entertainment zit hem in het vinden van iets. Sociale media bestaat voor een groot deel uit zulk ‘vindtertainment‘.

Vindtertainment is een interessante vondst voor het fenomeen dat een mening hebben over iets een vorm van entertainment is geworden. Het woord is samengetrokken uit de stam van het werkwoord vinden zoals dat figureert in ‘ergens wat van vinden’ en het laatste deel van entertainment. Het heeft geen pendant in het Engels, waarin overigens wel fintertainment (financieel entertainment) voorkomt, of het moest opiniotainment zijn: een mening over iets hebben en uiten als vorm van vermaak.

Bij vindtertainment hoort trouwens ook een werkwoord, blijkt uit hetzelfde artikel:

Donderdag zat Telegraaf-journalist Wierd Duk bij Vandaag Inside toch te vindtertainen.

Definitie

vindtertainment (het, g.mv.) het geven van je mening over iets bij wijze van entertainment, bijvoorbeeld in praatprogramma’s of op de sociale media; porte-manteauwoord van vinden (in de context ergens iets van vinden) en entertainment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *