schaamtefonds

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de NRC oppert een lezer vandaag de oprichting van een kijkers- en een spelersfonds in verband met het WK. Iedereen voelt zich namelijk ongemakkelijk over de locatie van het WK: Qatar, waar het niet alleen bloedheet is voor de voetballers, maar waar bij de bouw van de stadions ook honderden, zo niet duizenden arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken en waar ze in veel gevallen ook het leven lieten.

De eindredactie van NRC plaatst de titel ‘Start schaamtefonds’ boven de ingezonden brief, waarmee het woord schaamtefonds zijn entree maakt in onze taal.

We schamen ons niet alleen voor ons gedrag als voetbalkijkers, maar ook voor ons klimaatgedrag, stikstofgedrag, woongedrag, consumptiegedrag, mobiliteitsgedrag en zouden dat gedrag ongetwijfeld ook met een soort aflaat willen afkopen, dus schaamtefonds is alleen daarom al een gelukkige taalvondst.

Definitie

schaamtefonds (het, -en) fonds waarin mensen die zich schamen voor bepaald gedrag, zoals het kijken naar omstreden voetbalkampioenschappen, een vrijwillige bijdrage kunnen storten om daarmee hun schuldgevoel af te kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *