wolfinclusief

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Midden jaren negentig nam onze taal schoorvoetend uit het Engels het woord genderinclusief over. Al snel werd inclusief een productief tweede deel in samenstellingen uiteenlopend van mensinclusief tot maatschappij-inclusief en van sportinclusies tot milieu-inclusief. De inclusiviteit viert inmiddels hoogtij met natuurinclusieve boeren, klimaatinclusieve energiereuzen en consumentinclusieve supermarktketens.

Vandaag breidt Bert Wagendorp in zijn Volkskrant-column de inclusiviteitsmode uit door het te hebben over het ‘wolfinclusieve samenleven’. Het is de bedoeling dat wolf en mens wederzijds aan elkaar wennen, waardoor er in ons land een blijvende plaats is voor de wolf. Daar zullen de schapen blij mee zijn, maar niet heus.

Nu het woord wolfinclusief er eenmaal is, ligt de weg open voor een hele reeks nieuwe samenstellingen met inclusief: ratinclusief (de ratinclusieve stad), sprinkhaaninclusief (sprinkhaaninclusieve landbouw), kakkerlakinclusief (kakkerlakinclusief wonen).

Maar goed, we moeten dus rekening houden met de wolf, we moeten de wolf ‘dulden’, ‘accepteren’, misschien wel geestelijk ‘omarmen’ – dat is de boodschap van het woord wolfinclusief. Als dat maar goed gaat.

Definitie

wolfinclusief (bijvoeglijk naamwoord) rekening houdend met de wolf: de wolfinclusieve samenleving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *