energieweer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Al in 2015 debuteerde het woord energieweerbericht in Trouw. De krant interviewde weerman Reinier van den Berg, die allerlei nieuwe mogelijkheden zag op het gebied van metronieuws:

Ik denk bijvoorbeeld aan een energieweerbericht, waarin op basis van de weersverwachting de energieopwekking door windturbines en zonnepanelen wordt ingeschat.

Dezer dagen is het woord energieweerbericht opnieuw regelmatig in de media te vinden. Dezer dagen kómt er namelijk zo’n weerbericht op tv:

Een weerbericht dat tipt wanneer je het beste een wasje kan draaien of wanneer je de gordijnen open kunt doen om de zonnewarmte binnen te laten. In plaats van de thermostaat open te draaien.

Dat energieweerbericht leidt trouwens meteen tot de introductie van een ander nieuw woord: energieweer. Dat debuteert vandaag in Trouw in een artikel over het energieweerbericht. Er wordt niet uitgelegd wat met energieweer wordt bedoeld, maar dat weten we na maanden energiebesparen wel zo ongeveer.

Definitie

energieweer (het, g.mv.) het weer beschouwd in verband met het energiegebruik dat wenselijk (bij breed beschikbare groene energie) of noodzakelijk (als gevolg van weersomstandigheden als vorst, gebrek aan zonneschijn e.d.) is

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *