plaktivist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Het is voorbij met begrip voor plaktivisten’, kopt regionaal dagblad Tubantia vandaag. Het woord plaktivist zoemde al een paar dagen rond op de sociale media, vooral nadat een tafelgast zich had vastgeplakt op de praattafel van Jinek.

Plaktivist is een zogeheten porte-manteauwoord, een samentrekking van de stam van het werkwoord plakken en het woord activist.

Hoewel het woord deze week actueel is geworden, ook doordat egotrippende cultuurbarbaren die zich klimaatactivisten noemen zich vastplakken aan kunstwerken in musea om aandacht te vragen voor het klimaat. Alsof het klimaat daar wat mee opschiet.

Is plaktivist een nieuw woord?

Nee, de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) typeerde een militant groepje – het Rood Verzetsfront (RVF) – in 1977 als ‘plaktivisten’. Legendarisch is hun verstoring van een televisie-uitzending met Helmut Kohl in een studio in Den Haag door enkele RVF-leden, die Kohl tot wanhoop drijven met hun vragen, memoreerde het Dagblad van het Noorden in 2018. Dat de RVF-aanhangers – een groepje ‘studententypes’ dat sympathiseerde met de RAF – door de BVD als plaktivisten werden betiteld, kwam destijds niet doordat ze zichzelf ergens aan vastplakten, maar door hun plak- en kladacties, dat wil zeggen het illegaal aanplakken van opruiende affiches. Kortom, plaktivist had in 1977 een andere betekenis dan het nu heeft.

Het woord is in deze betekenis destijds niet doorgedrongen tot de mainstreammedia. Begrijpelijk, want het stond in een ‘geheim’ rapport van de BVD, dat pas jaren later geopenbaard werd. Daarom en door de nieuwe betekenis van het woord is plaktivist anno 2022 toch een nieuw woord.

Ook het woord plaktivisme, dat op de sociale media rondwaart, vroeger vooral in de betekenis ‘activisme waarbij mensen die het ergens niet of wel mee eens zijn op veel plaatsen (illegaal) affiches opplakken’, heeft de krant nog nooit gehaald.

Definitie

plaktivisme (het, g.mv.) activisme waarbij mensen die het ergens niet of wel mee eens zijn op veel plaatsen (illegaal) affiches opplakken

plaktivist (de, -en) iemand die actievoert door zichzelf aan een object, m.n. een object van culturele of symbolische waarde, vast te plakken en zo aandacht op te eisen voor een bepaalde problematiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *