reptiliaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op 1 december 2021 schreef het Parool over een film uit 1988  (They live), die nog altijd het complotdenken beïnvloedt. De film gaat over buitenaardse infiltranten, die lizard people genoemd worden, wat de krant vertaalt als reptilianen. Reptielmensen worden ze sinds 2011 ook weleens genoemd, die reptilianen. 

Vandaag schrijft de Volkskrant over de komst van een complotdenker naar Nederland en valt het woord reptilianen opnieuw:

De demonstratie ‘No War, Just Peace’ van 6 november op de Dam in Amsterdam had zich geen betere promotievideo kunnen wensen. David Icke, tevens oud-voetballer en uitvinder van de ‘reptilianen’, komt erheen om te spreken voor een publiek dat zeker voor een deel vatbaar is voor zijn gedachtenspinsels.

Het woord reptiliaan zoemt ook al even rond op de sociale media (doorgaans in het meervoud), dus het begint gemeengoed te worden.

Reptiliaan is een vertaling van reptilian, dat reptiel betekent (zowel in de letterlijke als figuurlijke betekenis van dit woord). In het Nederlands wordt reptiliaan echter niet gebruikt voor reptiel (ook niet voor reptiel in de figuurlijke betekenis ‘verachtelijk wezen, mens’), maar specifiek voor een reptielachtige alien die zich metterwoon op aarde heeft gevestigd en daar de gedaante van een mens heeft aangenomen. Sommige complotdenkers menen dat de reptilianen voor de goede kijker niettemin herkenbaar zijn aan reptielachtig gedrag.

Definitie

reptiliaan (de, reptilianen) (volgens bepaalde complotdenkers) reptielachtig buitenaards wezen die zich in de gedaante van een mens op aarde heeft gevestigd en tracht door te dringen tot de machthebbers om uiteindelijk op de gewone man te kunnen parasiteren; vertaling van Engels reptilian (eigenlijk reptiel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *