polderpoetinist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De democratie in Nederland, daar is het beroerd mee gesteld, aldus NRC-columnist Hubert Smeets. Hij wijst daarbij naar rechtse politici, die zich inderdaad regelmatig antidemocratisch gedragen (al zijn zij niet de enigen die dat doen). En het parlement? Dat weet nauwelijks hoe je met die mussolinietjes moet omgaan, of zoals Smeets schrijft:

De Tweede Kamer heeft geen antwoord op polderpoetinisten die het parlement louter zien als tribune voor agitatie.

Polderpoetinist is een nieuw woord, maar strikt genomen ook een raar woord. Poetinist is een aanhanger van het poetinisme, een woord dat staat voor een bepaalde, typisch aan Rusland gekoppelde politiek. Met polderpoetinist is eerder een Poetinimitator bedoeld, een Nederlandse welteverstaan, want daar staat het element polder voor. Een polderpoetin, misschien zou dat dan ook een beter woord zijn geweest.

Definitie

polderpoetinist (de, -en) bewonderaar van de Russische dictator Poetin, die op een vergelijkbaar autoritaire manier Nederland zou willen besturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *