kneusjesreligie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Nederlands Dagblad schenkt vandaag aandacht aan het geruchtmakende (Engelstalige) interview dat FvD-voorman Thierry Baudet onlangs gaf en waarin hij duidelijk maakte een reptilianencomplottist te zijn. Baudet liet zich daarin ook uit over het christendom, schrijft het Nederlands Dagblad:

Het christelijk geloof als ‘kneusjesreligie‘ en een ‘ideologie van zwakkelingen’ dat bovendien een gebrek aan ‘mannelijkheid’ zou hebben. Het zijn de woorden van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in een interview – vol complottheorieën – dat hij gaf aan een Amerikaanse website.

Baudet kijkt kennelijk nogal neer op de kneusjesreligie, die in Europa toch de kern vormt van wat hij zelf weleens als de joods-christelijke cultuur heeft aangeduid. Kneusjesreligie is dan ook een ongunstige benaming, gevormd met kneus(je) in de betekenis ‘iemand die niet goed meekomt, niet goed functioneert’ en meer specifiek ‘iemand die niet daadkrachtig is, die geen ballen heeft’, een afleiding van het werkwoord kneuzen (kwetsen door te pletten). Als persoonsnaam komt kneus waarschijnlijk uit de soldatentaal, waarin met het woord gedoeld werd op een soldaat die door een lichamelijk gebrek niet goed functioneert.

Kneusjesreligie is in beginsel een meerduidig woord. Het kan verwijzen naar een religie van kneusjes of naar een religie voor kneusjes. Maar in de perceptie van Baudet zal dat wel op hetzelfde neerkomen.

Definitie

kneusjesrelligie (de, -s) religie waarvan de aanhangers niet goed kunnen meekomen in de wereld, omdat ze niet daadkrachtig maar juist slap zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *