werkelijkheidsverlater

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag introduceerde schrijver Peter Middendorp een opvallend neologisme in zijn column in de Volkskrant. Hij schreef over de bezitters van omgekeerde vlaggen:

Ik voel me beledigd door die vlaggen, buitengesloten. Ik weet: hier wonen werkelijkheidsverlaters, aanhangers van wappies, hele en halve fascisten, die niets meer met mij te maken willen hebben.

Werkelijkheidsverlater is een nieuw woord voor een concept dat we in feite kennen sinds wappies, complottisten en andere werkelijkheidsontkenners het nieuws regelmatig beheersen. Het is niet helemaal waar dat zulke mensen nog nooit met een naam aangeduid zijn, want in 2008 troffen we in de Belgische krant De Morgen al eens het woord realiteitsverlater aan, in een soortement van column/reis- of levensverslag van schrijfster Renske de Greef:

Ik werd een realiteitsverlater. Zoals je mensen hebt die besluiten minder vlees te eten besloot ik minder realiteit te beleven en negeerde ik stelselmatig e-mails, opende mijn post niet meer en verstopte me het liefst onder het dekbed met Zombie: the Holocaust. Het zombieleven leek me een fijn leven. Een geordend leven.

Een realiteitsverlader is in beginsel natuurlijk hetzelfde als een werkelijkheidsverlater, maar Middendorp heeft het niet over een individu maar over een type mens: mensen die zich niet zozeer afkeren van de werkelijkheid, maar van de samenleving. Je zou ze misschien beter maatschappijverlaters kunnen noemen, want Middendorps werkelijkheidsverlaters blijven met ons de openbare ruimte delen, de aarde, zelfs de kosmos delen.

Definitie

werkelijkheidsverlater (de, -s) iemand die zich niet meer herkent in de samenleving waarvan hij deel uitmaakt en in reactie daarop zich daartegen verzet en zich ten slotte daarvan zoveel mogelijk afkeert, synoniem afgehaakte

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *