ecoshamen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw laat vandaag een aantal mensen aan het woord die vinden dat we minder moeten gaan consumeren. Consuminderen, dat is wat we moeten, vindt onder meer Jan Juffermans van De Kleine Aarde:

Hoewel Juffermans hoopt dat mensen zelf aan de slag gaan, met de staatjes over de bekende grote vervuilers – vliegen, vlees eten, auto – in de hand, heeft hij daar geen grote verwachtingen van. Hij vindt dat consumenten ook niet veel aan te rekenen is. Juffermans is niet van het eco-shamen en ‘een beter milieu begint bij jezelf’.

Ecoshamen is een nieuw woord, gevormd met een bestaand werkwoord dat de laatste tijd wel heel populair is: shamen. Dat we anderen op allerlei terreinen de maat nemen en aan de kaak stellen, is een soort volkssport geworden, getuige recente vondsten als vliegshamen en vleesshamen. In zulke samenstellingen noemt het eerste deel een product of dienst waarvan de consumptie aan de kaak wordt gesteld. In de samenstelling ecoshamen lijkt het eerste woorddeel daarentegen veeleer te benoemen welk gedrag van de mens (zijn ecologische gedrag, d.w.z. het gedrag van de mens voor zover het gevolgen heeft voor het ecosysteem waarin hij leeft) aan de kaak wordt gesteld.

Definitie

ecoshamen (werkwoord, alleen onbepaalde wijs) iemands gedrag aan de kaak stellen voor zover dat een nadelig effect heeft op het gehele ecosysteem

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *