studeerkamergeneraal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het verre verleden hebben we een of twee keer het woord studeerkamergeneraal aangetroffen ter aanduiding van een generaal die nog nooit ervaring op het slagveld had heeft opgedaan. Een generaal, met andere woorden, die alleen strategie en tactiek kent uit de boeken. Vandaag schrijft Bert Wagendorp in zijn column in de Volkskrant over het ‘leger aan analisten, inlichtingenspecialisten en andere piskijkers’ dat zich dezer dagen buigt over de ‘vraag of Poetin bereid is een Derde Wereldoorlog te riskeren om Oekraïne op de knieën te krijgen’. Het gaat dus niet om generaals of andere militairen, maar om Kremlinwatchers, profilers en andere wetenschappers. Die concluderen, volgens Wagendorp, over Poetin:

de man is een krankzinnige, die moeiteloos tienduizenden levens opoffert. Een eenling die zichzelf steeds verder in de nesten heeft gewerkt en die door Oekraïne in het defensief is gedrongen, maar voor wie een nederlaag geen optie is. Dat, zeggen de studeerkamer-generaals, kan hem ertoe brengen het uiterste middel in stelling te brengen: een tactisch kernwapen.

Dat is interessant, want hier worden geen militairen aangeduid als studeerkamergeneraals, maar burgerwetenschappers, burgerdenkers en burgerduiders. Het woord studeerkamergeneraal wordt met andere woorden volledig overdrachtelijk gebruikt ter aanduiding van mesen die vanachter hun bureau de oorlog verslaan door daarover van alles te vinden en te publiceren.

Wagendorp gebruikt het woord overgens niet neutraal ter aanduiding van een complete beroepsgroep, maar schertsend, misschien zelfs sarcastisch, omdat al die studeerkamergeneraals in feite ook studeerkamergeleerden zijn: mensen die de huidige situatie in oostelijk Europa ook nooit eerder hebben meegemaakt. Het is de vraag of je met zulke studeerkamergeneraals uiteindelijk de oorlog zult kunnen winnen.

Definitie

studeerkamergeneraal (de, -s) publicist met een academische, politieke, journalistieke e.d. achtergrond die vanuit zijn niet-militaire discipline duiding geeft aan een aspect van een oorlogssituatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *