alibabadrone

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Trouw schrijft vandaag over de Iraanse drones die op het slagveld in Oekraïne worden ingezet:

De kwaliteit van de Iraanse drones, waarvan de Iraniërs overigens nog altijd ontkennen dat ze die leveren aan Rusland, is niet vergelijkbaar met die van westerse drones. Ze bestaan grotendeels uit commercieel verkrijgbare onderdelen, waaraan ze hun bijnaam ‘Alibaba-drones’ danken.

Ook in de kop van het artikel figureert het woord alibabadrone en veel oudere lezers zullen waarschijnlijk in eerste instantie de associatie hebben met het sprookje van Ali Baba en de veertig rovers, dat zich afspeelt in Perzië, de vroegere naam van wat nu Iran heet. Maar bij nader inzien blijkt alibabadrone te verwijzen naar de Chinese verzendbedrijf Alibaba, waar consumenten de gekste producten en productonderdelen kunnen bestellen. Over de kwaliteit van die producten en productonderdelen bestaan nogal eens twijfels.

Alibabadrone is dan ook een vrij neerbuigend woord. Het komt niet helemaal uit de lucht vallen, want eerder troffen we ook al alibabawapen, alibaba-elektronica en alibabaproduct aan, die evenmin als aanbeveling bedoeld zijn,

De naam van het verzendbedrijf gaat trouwens wel terug op het Perzische sprookje. Jack Ma, de oprichter van het Chinese bedrijf, zei in 2006 daarover op CNN:

One day I was in San Francisco in a coffee shop, and I was thinking Alibaba is a good name. And then a waitress came, and I said do you know about Alibaba? And she said yes. I said what do you know about Alibaba, and she said: ‘Open Sesame’. And I said yes, this is the name! Then I went onto the street and found 30 people and asked them, ‘Do you know Alilbaba’? People from India, people from Germany, people from Tokyo and China… They all knew about Alibaba. Alibaba — open sesame. Alibaba — 40 thieves. Alibaba is not a thief. Alibaba is a kind, smart business person, and he helped the village. So…easy to spell, and global know. Alibaba opens sesame for small- to medium-sized companies.

Via een omweg – de oorsprong van de naam van het bedrijf Alibaba – is alibabadrone uiteindelijk dus toch een zeer toepasselijke naam voor Iraanse (Perzische) drones.

Definitie

alibabadrone (de, -s) neerbuigende naam voor een Iraanse drone, waarvan verondersteld wordt dat hij in elkaar geknutseld is producten die bij internetverzendwarenhuizen (zoals Alibaba) gekocht zijn

  1. JeroenRL

    “komt niet helemaal uit de lucht vallen” – geweldig gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *