hashtagkaping

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De protesten die volgden op de dood van de Koerdisch-Iraanse vrouw Mahsa Amini, die door de zedenpolitie zou zijn mishandeld nadat ze was opgepakt vanwege het verkeerd dragen van een hoofddoek, vinden ook plaats op de sociale media, schrijft NRC vandaag. Maar, schrijft de krant:

Het internet biedt activisten een megafoon om hun strijdkreten te delen met de rest van de wereld. Maar online protestcampagnes zijn ook kwetsbaar. Voor je het weet wordt een hashtag gekaapt voor andere doeleinden dan wat de beweging voor ogen hebben.

Zo zijn er twitteraars die onder de hashtag #MahsaAmini pleiten voor een hoofddoekverbod in Nederland. NRC typeert dat als hashtagkaping. Dat is een nieuw woord, dat evenwel verwijst naar een herkenbaar fenomeen.

Defintie

hashtagkaping (de, -en) het gebruiken van een hashtag om op de sociale media aandacht te vragen voor een andere problematiek dan die door middel van de hashtag aan de orde wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *