doemgletsjer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schreef gisteren over een gletsjer op de Zuidpool die sneller smelt dan was voorzien. Dat is riskant, want als dit zo doorgaat, kan de gletsjer – zo groot als de Benelux – afbreken en in de oceaan drijven, waar het smeltproces alleen nog maar sneller zal verlopen. Dit kan in beginsel leiden tot een zeespiegelstijging van zo’n 65 cm.

In het Engels heet de gletsjer, die angstvallig in de gaten wordt gehouden, een doomsdaygletsjer. Trouw vertaalt dit – voorspelbaar – als doemgletsjer.

Doem is door de ellende op aarde – de klimaatverandering voorop – langzamerhand een productief eerste woorddeel in samenstellingen aan het worden. Dat voorspelt niet veel goeds, maar zorgt ook voor veel pessimisme over de toekomst van de mensheid en de planeet. Blijft de aarde wel leefbaar voor de mens?

Het woord doemgletsjer zelf impliceert in zekere zin al dat zich een doemscenario aan het voltrekken is. We zullen er vast nog vaak over lezen.

Definitie

doemgletsjer (de, -s) gletsjer waarvan het smelttempo nauwlettend in de gaten wordt gehouden, omdat het verdwijnen ervan direct kan leiden tot een rampzalige zeespiegelstijging en tevens het afbreken van achterliggende ijsmassa’s kan veroorzaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *