sjoemelstal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren werd er in de Tweede Kamer in het kader van de stikstofimpasse gedebatteerd over innovatieve stallen. Dat zijn in dit verband stallen die door slimme innovaties zouden leiden tot een lagere stikstofuitstoot. Daar blijkt echter wel wat op af te dingen, zo bleek onder meer in het debat en GroenLinks-kamerlid Laura Bromet had het het volgens het Algemeen Dagblad van vandaag dan ook over sjoemelstallen:

Bromet vergelijkt de zogenaamde stalinnovaties met de ‘sjoemeldiesels’. ‘Daarin hadden auto’s in een bepaalde setting in een fabriek ook minder uitstoot, maar in de praktijk niet. Dit zijn sjoemelstallen.’

Sjoemelstal is gevormd naar analogie van sjoemeldiesel, sjoemelsigaret en natuurlijk sjoemelsoftware, dat in 2015 zelfs werd verkozen tot Woord van het jaar. Een sjoemelstal is dan ook niets anders dan een stal met een hogere ammoniakuitstoot dan door de bouwer of de leverancier van de inrichting is opgegeven.

Bromet is overigens niet de geestelijk moeder van het woord sjoemelstal. Die eer komt PvdA-parlementariër Joris Thijssen toe, die het woord op 22 juni in een Kamerdebat introduceerde.

Definitie

sjoemelstal (de, -len) veestal met een ammoniakuitstoot die hoger is dan de door de bouwer/inrichter opgegeven maximale waarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *