boektokken

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schreef eergisteren over een trend in TikTokland die al enige tijd gaande is: filmpjes over boeken verspreiden met de hashtag #BookTok. Een boekhandel in Middelburg heeft zelfs een TikToktafel ingericht met boeken die via het sociale medium worden aangeraden. ‘Ze verkopen als een tierelier’, schrijft de boekhandelaar, dus dat is fijn. De krant vernederlandst BookTok weliswaar tot BoekTok, maar heeft het vervolgens over BookTokkers.

Andere media hadden het eerder al over boektokkers, gespeld met een kleine letter, dus als soortnaam. Daarbij hoort een werkwoord dat merkwaardig genoeg nog niet zijn mediadebuut in een krant heeft gemaakt, maar al wel een paar keer op de sociale media is aangetroffen: boektokken. En het woord stond een tijdje terug in een Vlaamse krant, Het Nieuwsblad, die evenwel schreef dat het boektokken in Vlaanderen nog niet zo’n hoge vlucht had genomen.

Maar hoe dan ook, boektokken heeft in een degelijke krant gestaan, en daarmee heeft het werkwoord officieel zijn mediadebuut gemaakt.

Wat vooral interessant is aan boektokken, is dat tokken zich blijkbaar losgemaakt heeft van tiktokken en vervolgens nieuwe verbindingen aan kan gaan. We zien nu al een grootse toekomst voor fintokken (tiktokken over je beleggingen), techtokken, culitokken en natuurlijk woordtokken.

Definitie

boektokken (onovergankelijk werkwoord, boektokte, heeft geboektokt) over een boek tiktokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *