doorschuifvrouw

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Voormalig Op1-redacteur Floor Doppen schetst vandaag in de Volkskrant een fascinerend kijkje in de keuken van de dagelijkse talkshow. Mannelijke gasten blijken zichzelf min of meer uit te nodigen, terwijl vrouwen die benaderd worden door de redactie aarzelen of naar anderen verwijzen. Volgens Doppen legt dit de zelfvertrouwenskloof tussen man en vrouw bloot.

De vrouwen die hun ‘beurt’ voorbij laten gaan, noemt Doppen doorschuifvrouwen:

De doorschuifvrouwen zien het liever iemand anders doen, met meer ervaring en expertise. ‘Maar u zit zelf toch al twintig jaar in het vak?’ Misschien een volgende keer. Zelfs vrouwen die meermaals per maand aanschuiven, twijfelen nog steeds over hun kunde.

Dat is een onbekend en bovendien diffuus woord, dat in elk geval vandaag zijn krantendebuut maakt.

Ze schuiven de aandacht van de redactie door naar andere vrouwen en – vaker nog – mannen, die meer van het onderwerp zouden afweten. Je zou het ‘t omgekeerdehaantjesgedrag kunnen noemen: vrouwen zijn blijkbaar niet graag haantje-de-voorste als ze als deskundige praatgast worden gevraagd.

Definitie

doorschuifvrouw (de, -en) vrouw die als praatgast is uitgenodigd, maar de uitnodiging afwijst en de redactie van de talkshow verwijst naar een andere, veelal mannelijke collega

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *