kukelekuwet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Philip den Haan is fractievoorzitter van de lokale partij AltenaLokaal, stond vorige week in het Algemeen Dagblad. Hij wil dat er huizen gebouwd worden in Altena, maar wat hem betreft moet de dorpsuitbreiding wel gezellig blijven. Stadse mensen die zaniken over kraaiende hanen, stankoverlast van gierende boeren en dieselgeluiden van landbouwtractoren moeten de nieuwe bewoners van Altena wel voor lief nemen. Daarom heeft hij een interessant lokaal wetsvoorstel ingediend:

Volgens fractievoorzitter Philip den Haan moet er een wet komen die het mogelijk maakt om in gebieden waar vanwege mogelijke stankoverlast niet mag worden gebouwd, woningbouw alsnog mogelijk te maken. Daarmee kan een deel van het woningbouwprobleem worden opgelost, stelt hij. ‘Tegelijkertijd moet voorkomen worden dat inwoners daarna gaan klagen over typische plattelandsgeuren. Die horen namelijk te worden beschermd.’ Toekomstige woningeigenaren zouden daarom een contract moeten ondertekenen waarin ze geen bezwaar zullen maken tegen typische plattelandselementen zoals geuren, geluiden en werkzaamheden. Over dierengeluiden en tractoren op de weg wordt op woningsites niet gerept, waardoor nieuwe inwoners hiermee plotseling worden geconfronteerd. De partij wil daarover binnenkort een motie indienen, zo zogenoemde Kukelekuwet.

De naam kukelekuwet verwijst natuurlijk ook wel een beetje naar de naam van de fractievoorzitter van AltenaLokaal, maar toch vooral naar een bron van ergernis van stadse bewoners die op het platteland komen wonen: het ochtendlijke geluid van kraaiende hanen. Kukelekuwet is een fijn plattelandswoord, dat best ook buiten Altena een begrip zou mogen worden.

Definitie

kukelekuwet (de, -ten) wet waarmee nieuwe inwoners van plattelandsgemeenten kunnen worden gehouden aan acceptatie van de soms door hen als nadelen van het plattelandsleven ervaren zintuiglijke prikkels, zoals stankoverlast van gierende boeren en geluidsoverlast van balkende ezels, loeiende koeien en kakelende hanen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *