autopie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Als in 2035 de laatste auto met verbrandingsmotor uit de showroom wegrijdt, komt er een einde aan de autopie, schrijft de Volkskrant vandaag op de site:

In 2035 is het voorbij met de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor in de Europese Unie. Daarmee komt anderhalve eeuw ‘autopie’ ten einde, de belofte van individuele vrijheid door de auto met een benzine- of dieselmotor. De auto bracht inderdaad vrijheid, maar ook vervuiling, opwarming van de aarde, congestie en talloze verkeersdoden.

Autopie is ongetwijfeld gevormd door auto te combineren met utopie. Autopie is dan ook een zogeheten porte-manteauwoord. Autopie herinnert wellicht aan Autopia, de naam van een attractie met autootjes in pretparken, maar in dit geval wordt verwezen naar de automobiliteitsheilstaat. Blijkbaar komt die volgens de schrijver van het artikel ten einde met de uitfasering van de verbrandingsmotor. Vreemd, want ook met een elektromotor zorgt een auto voor automobiliteit.

Definitie

autopie (de, g.mv.) de als ideaal gepresenteerde toestand waarin iedereen kan gaan en staan waar hij wil dankzij de beschikbaarheid van auto’s, porte-manteauwoord van auto en utopie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *