ninjaraket

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren schreven diverse media dat Al Qaidaleider Zawahiri waarschijnlijk uitgeschakeld is met een ninjaraket oftewel een ninjabom. Dat is een bom van zo’n 50 kilogram zwaar die met een snelheid van 1000 km per uur op het doelwit wordt afgevuurd, maar geen springlading bevat. In plaats van een explosief bevat de ninjabom een aantal uitklappende vlijmscherpe lange messen die ronddraaien: ninjamessen. Daarmee heeft het effect van de ninjaraket – ook wel messenraket – in de verte iets weg van de bloederige gevolgen van een aanval met een shuriken, een stervormig metalen handwapen met scherpe punten, in ons taalgebied ook wel bekend als een werpster.

Een shuriken is – samen met een ninjazwaard – een van de kenmerkende wapens van ninja’s: oos­ter­se krij­gers die in het ver­bor­ge­ne opereren en daarbij al­ler­lei niet alleen ver­ras­sings­ele­men­ten toe­passen in hun vecht­kunst, maar ook allerlei scherpe wapens gebruiken, zoals katana’s (samoera- of ninjazwaarden), sais (een soort dolken), nunchaku’s en dus ook shuriken.

Ninjaraket is geen nieuw woord. Het werd al een paar keer eerder in de media aangetroffen. Het is wel een onbekend woord, dat echter door zo’n spectaculaire aanval als die gericht tegen Zawahiri bekendheid zou kunnen krijgen.

Definitie

ninjaraket (de, -ten) antipersoneelraket die niet uitgerust is met een explosieve lading maar met uitklapbare roterende messen, waarmee een doelwit kan worden uitgeschakeld zonder al te veel nevenschade aan te richten, synoniem ninjabom, messenbom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *