premiersdemocratie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Trouw staat vandaag een helder en evenwichtig overzicht van de rol en functie van de langstzittende premier van Nederland. Daarin introduceert de schrijver, Hans Goslinga, het woord premiersdemocratie. Dit splinternieuwe woord is, zo maakt Goslinga zelf ook duidelijk, gemodelleerd naar het voorbeeld van kanseliersdemocratie, een woord dat al decennialang incidenteel wordt aangetroffen in de Nederlandstalige media en dat een vertaling is van het Duitse woord Kanzlerdemokratie.

Hans Goslinga omschrijft het woord premiersdemocratie via een omweg, namelijk via een beschrijving van het Duitse fenomeen (en het bijbehorende woord) kanseliersdemocratie:

Duitsland ontwikkelde zich na de oorlog al meteen tot een ‘kanseliersdemocratie’. Dat lag aan de machtspositie van de CDU, het gezag, Konrad Adenauer, de eerste kanselier die liefkozend Der Alte werd genoemd, maar ook aan diens grondwettelijke positie. Hij beschikte ook over sterke bevoegdheden, zoals het aanstellen en ontslaan van ministers, het geven van aanwijzingen en het bepalen van de kabinetsagenda.

Naar analogie daarvan kan ook premiersdemocratie bij benadering worden omschreven.

Definitie

premiersdemocratie (de, -ën) democratie waarin de premier niet slechts een coördinerende rol heeft, maar speciale bevoegdheden naar zich toe getrokken heeft, zoals het sturen van de politieke richting en het bepalen van de agenda van het kabinet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *