gendercontinuüm

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw publiceert vandaag een interview net psychologe en seksuologe Paula Vennix. Al in de 20ste eeuw deed zij onderzoek naar gender:

Toen ik begon met mijn onderzoek onder bijna 500 niet geopereerde transgendervrouwen, maakte ik nog een indeling tussen travestieten en transseksuelen. Maar uit mijn onderzoek kwam duidelijk een gendercontinuüm tevoorschijn, een spectrum, waarop meer mogelijk was dan man of vrouw. Ik voegde toen het uit de VS overgewaaide concept transgenderist toe als tussencategorie.

Gendercontinuüm blijkt nog niet eerder in een krant of tijdschrift te hebben gestaan. Het verwijst naar het gehele gebied tussen de genderpolen man en vrouw. In het Westen was gender net als sekse in feite immers een duaal systeem, voortkomend uit het denken in tegenstellingen (man versus vrouw, lichaam versus geest, voed versus kwaad). Daarin is de afgelopen decennia een kentering opgetreden met de introductie van de ‘derde sekse’ – of misschien beter: het derde gender – voor de genderidentiteiten tussen man en vrouw.

Definitie

gendercontinuüm (het, g.mv) het geheel van genderidentiteiten voorgesteld als een lineair continuüm in plaats van een polair systeem

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *