emojibaby

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op de sociale media worden de gezichten van baby’s op foto’s vaak afgeschermd, schrijft de Volkskrant vandaag:

het kindergezichtje was afgedekt met een maantje, een beertje of hartje.

De krant noemt de baby’s die aldus onherkenbaar gemaakt zijn emojibaby’s, want voor het afdekken van het kindergezicht worden emojis gebruikt. De gewoonte dateert volgens de Volkskrant van het begin van de coronapandemie. Mensen verkeerden destijds vaak in huiselijke kring en deelden daarom meer foto’s van de directe omgeving, inclusief gezin, hond en kat. Beroemdheden begonnen ermee het babysmoeltje met een emoji te bedekken, uit privacyoverwegingen, en het grote publiek nam de gewoonte over.

In het Engels bestaat het woord emojibaby ook. In een vroege vindplaats uit 2016 wordt het woord gebruikt voor een emoji die een baby voorstelt, maar in de betekenis waarin de Volkskrant het woord gebruikt, is het in het Engels nog niet ingeburgerd. Wel zijn er op Twitter en paar berichten te vinden waarin het woord op dezelfde manier wordt gebruikt:

Er blijken trouwens meer samenstellingen met emoji te bestaan, zoals emojigezicht en emojihoofd. Het eerste woord verwijst op Twitter incidenteel naar een gezicht dat met een emoji onherkenbaar is gemaakt:

Ook emojihoofd wordt blijkbaar in deze betekenis gebruikt, getuige een Twitterbericht. Zo schrijft een zekere Cindy in november 2020 in reactie op een ander bericht:

Emojihoofd erop fotosiejoppen en hij is anoniem hoor. Wij verklappen niks.

Zowel emojigezicht als emojihoofd wordt ook weleens gebruikt in de combinatie ‘een emojihoofd/-gezicht trekken’. In dat geval maak je dus kennelijk een karikatuur (emoji) van jezelf.

Definitie

emojibaby (de, -‘s) baby of jong kind waarvan het gezicht uit privacyoverwegingen met een emoji bedekt is op een via de sociale media gedeelde foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *