dolfijnklimmer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren dreigde er een dolfijn aan te spoelen aan de kust bij Zandvoort. Badgasten slaagden er met vereende krachten in het dier terug te loodsen naar open zee. Tot zover het goede nieuws. Want de kranten schrijven vandaag vooral over beelden waaruit bleek dat een van de badgasten, een vrouw, aanstalten leek te maken om op de rug van de dolfijn te klimmen. Blijkbaar spreekt het beklimmen van dolfijnenruggen tot de verbeelding, want zeemeerminnen worden weleens afgebeeld op een dolijfnenrug, Zelfs in de Oudheid was het berijden van een dolfijn al een motief in de literatuur, We herinneren ons de Griekse dichter-lyricus Arioon, die volgens Herodotus door een dolfijn werd gered nadat hij door zeelui die op zijn geld uit waren, overboord werd gezet. Het verhaal gaat dat Arioon als laatste wens een lied mocht zingen en aan het einde daarvan zelf in zee sprong, waar een dolfijn opdook die hem aan land bracht. In het Musée d’Orsay in Parijs kun je dat verhaal fraai uitgebeeld zien in een sculptuur.

Hoe dan ook, de vrouw die in ‘Zandvoort al aan de zee’ aanstalten leek te maken om op de dolfijn te klimmen, riep in de media vooral woede op. Kranten betitelen haar vandaag als dolfijnklimmer of –klimster, en dat is een nieuw woord, Eerlijk gezegd is het een volstrekt oninteressante gelegenheidssamenstelling, die pas van enige waarde in onze woordenschat zou kunnen worden als ze courant zou worden voor mensen in het algemeen die dolfijnenruggen beklimmen.

Veel interessanter dan het woord dolfijnklimmer is het woord drakenklimmer, dat we bij toeval ontdekken als we naar samenstellingen zoeken die formeel te vergelijken zijn met dolfijnklimmer. En nee, met drakenklimmer wordt niet verwezen naar Daenerys Targyrean, de ‘drakenmoeder, die in The Game of Thrones regelmatig haar ‘kind’ Drogon beklimt. Drakenklimmer blijkt nu en dan gebruikt te worden als verkorting van drakenoorklimmer, een sieraad in de vorm van een draak die sommige vrouwen aan hun oor dragen. In het Engels heten zulke sieraden een ear cuffs en in dat taalgebied blijken ze niet alleen voor te komen met een drakenmotief, maar ook met een dolfijnenmotief. Als zo’n sieraad nou een dolfijn(oor)klimmer zou heten en als dat sieraad vaak gedragen zou worden, zouden we misschien wel een interessant woord dolijfnklimmer hebben.

Definitie

dolfijnklimmer (de, -s) iemand die een dolfijnenrug beklimt om op de rug van het dier mee te varen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *