hittesluiting

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Diverse kranten schrijven vandaag dat sommige kinderopvangorganisaties dezer dagen de deuren gesloten te houden vanwege de hitte. Andere kinderopvangen stellen een tropenrooster in en zijn alleen tot 13.00 uur open. Ouders boos natuurlijk, vanwege wat de kranten typeren als een ‘hittesluiting’. Zo kopt het Parool:

Hittesluiting kinderopvang treft ouders. ‘Ontzettend debiel.’

Hittesluiting blijkt een nieuw woord te zijn. Het is gevormd van sluiting, dat je ook aantreft in veel andere samenstellingen, waarin het eerste deel dan meestal de tijd of gelegenheid noemt: wintersluiting, zomersluiting, vakantiesluiting. In hittesluiting noemt het eerste deel echter iets anders: de oorzaak of reden van de sluiting. In dit geval is dat de hitte, maar je zou ook woorden als koudesluiting of vorstsluiting kunnen verwachten. Evenmin als hittesluiting zijn koude- en vorstsluiting in de krantendatabase te vinden, maar het samenstellingspatroon dat onderliggend is aan hittesluiting is niet helemaal onbekend. Zo hebben we eerder al eens het woord stormsluiting aangetroffen: sluiting van sluizen door de storm.

Hittesluiting is een woord dat we te danken hebben aan de klimaatverandering en vooral de aandacht voor de gevolgen daarvan door de media, door overheden en door organisaties.

Definitie

hittesluiting (de, -en) sluiting van een bedrijf of instelling als gevolg van extreme hitte, m.n. door de verwachting dat die hitte afbreuk zal doen aan de kwaliteit van de dienstverlening of productie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *