kunstwassen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over de aanleg van de ‘Vallei der Kunsten’ in Saoedi-Arabië. De kunstvallei moet in 2035 gereed zijn en jaarlijks 2 miljoen kunsttoeristen naar Saoedi-Arabië trekken. Maakt het land zichzelf op die manier salonfähig voor de liberale kunsttoerist uit Europa, Amerika en het Verre Oosten? Die vraag wordt in het artikel niet expliciet beantwoord, maar de Volkskrant noteert wel wat een ander medium ervan vindt:

Het gebruik van kunst als een onschuldig ogende dekmantel voor sociale onrechtvaardigheden, geweld en onderdrukking wordt gezien als een vorm van witwassen, of ‘kunstwassen’, zoals The Art Newspaper het verwoordde.

Kunstwassen is een nieuw woord, dat doet denken aan witwassen en groenwassen, maar ook aan Engelse termen als pinkwashing en sportswashing. Dat laatste woord als ‘imagoverbetering van een land door middel van sport’. Naar analogie daarvan kunnen ook artwashing en de vertaling daarvan – kunstwassen – worden omschreven.

Definitie

kunstwassen (werkwoord, alleen onbepaalde wijs) het imago van een land verbeteren door middel van kunst, vertaling van Engels art washing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *