waterzorgheffing

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de gemeente Lingewaard wordt voortaan geen rioolbelasting meer geheven. Riool klinkt zo vies, en daarom gaat de gemeente voortaan waterzorgheffing bij de burgers innen. Dat de naamsverandering is ingegeven door de slechte reputatie van het woord riool, is overigens niet de lezing van de gemeente Lingewaard zelf, aldus De Gelderlander:

De term ‘rioolheffing’ wordt vervangen door ‘waterzorgheffing’. Die nieuwe term is volgens Lingewaard nodig omdat de taken van de gemeente al lang niet meer bestaan uit alleen het afvoeren van water en het aanleggen van rioolbuizen.

Hoe dan ook, waterzorgheffing is een nieuw woord, en het is nog maar de vraag of het ook in andere delen van ons taalgebied ingeburgerd raakt. Al is daar wel een basis voor, want waterzorg blijkt binnen de branche vaker te worden gebruikt ter aanduiding van het afvoeren, verwerken e.d. van (riool)water. Waterzorg blijkt dan ook een synoniem te zijn van waterbehandeling.

Is waterzorgheffing nog lang niet rijp voor het woordenboek, waterzorg is al wel een veel serieuzere woordenboekandidaat.

Definitie

waterzorgheffing (de, -en) belasting geheven over de waterzuivering en de daartoe dienende middelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *