blobwezen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag stond in de Volkskrant een interessant verhaal over de mogelijke herkomst van de mens: blobwezens oftewel blobs.

Blob staat in de computerwereld voor binary large object: een met behulp van de computer ontworpen, op het oog vormeloze driedimensionale figuur of gebouw dat op die manier is vormgegeven. Maar het woord kan in het Engels van oudsher ook een andere betekenis hebben: klont, klodder, kortom: iets wat nauwelijks vormvast is. In die betekenis figureert blob onder meer in blobvis (de diep­zee­vis Psychrolutes marcidus met een ta­me­lijk vorm­loos li­chaam dat is op­ge­bouwd uit ge­la­ti­neus weef­sel), maar ook in het Engelse woord blob creature, dat soms wordt verkort tot blob.

Blobwezen is een vertaling van blob creature. De kans is groot dat dit nieuwe woord in ons taalgebied een begrip wordt. Dat is het althans al wel in het Engels.

Definitie

blobwezen (het, -s) organisme met een vormloos lichaam, m.n. zo’n prehistorisch organisme, synoniem blob; vertaling van Engels blob creature

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *