samenlevingsontkenner

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

Afgelopen week debuteerde in het Financieele Dagblad het woord samenlevingsontkenner. Deze opmerkelijke term blijkt afkomstig te zijn van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Het FD schrijft:

Het ongemak van de coalitie gaf ruim baan aan het triomfalisme van Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging. Ze is de onbetwiste kampioen van boeren en steeds meer burgers en buitenlui. In het debat had ze zes minuten spreektijd, maar ze maakte zo veel los bij haar collega’s dat ze bijna twee uur aan het woord kon blijven over een volgens haar niet bestaand stikstofprobleem, ‘gecreëerd’ door ‘samenlevingsontkenners’.

Van der Plas heeft dat woord vorige week donderdag in haar bijdrage in de Tweede Kamer gelanceerd. Ze zei toen:

Als je kritische vragen stelt bij het stikstofbeleid, dan word je een “stikstofontkenner” genoemd. Maar dit kabinet en deze coalitie zijn samenlevingsontkenners.

Daar is goed over nagedacht, over dat woord, dat we wat Van der Plas betreft kunnen toevoegen aan het rijtje klimaatontkenner, broeikasontkenner corona-ontkenner en stikstofontkenner.

Het woord is interessant omdat dit het kabinet feitelijk verdacht maakt door het stikstofplan als een vorm van nepinformatie af te serveren. Immers, door de kabinetsleden als samenlevingsontkenners te typeren, frames Van der Plas hen als net zulke wappies als andere mensen vinden dat klimaat-, corona- en stikstofontkenners zijn. Wat Van der Plas in feite doet, is de geloofwaardigheid van de overheid aantasten. Dat is tegenwoordige een geliefde vorm van populisme.

Vorige week raakte het woord samenlevingsontkenner een beetje verloren in de ophef rond boer en stikstof, maar je ziet op de sociale media nu ook dat het alsnog wordt opgepikt. We zullen er misschien nog wel vaker van horen.

Definitie

samenlevingsontkenner (de, -s) iemand die niet doorheeft wat er in de samenleving speelt en die niet weet wat er echt toe doet in onze maatschappij, met de bijgedachte dat zo’n persoon wereldvreemd en asociaal is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *