cryptowinter

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen weekend zakten de koersen van de bitcoin en andere crypto’s door hun hoeven. Komt het ooit nog goed, vragen cryptobeleggers zich af. Nee, denken sommige analisten op deze langste dag van het jaar: winter is coming in de cryptowereld. Zij voorspellen dat we ons moeten opmaken voor een ‘donkere cryptowinter’, zoals Trouw het vandaag noemt.

Cryptowinter is geen nieuw woord. In het Engels komt de pendant crypto winter al een paar jaar voor en ook in de Nederlandse media hebben we cryptowinter sinds 2019 al een paar keer aangetroffen.

Engelse websites melden dat de term crypto winter sinds 2017 wordt aangetroffen ter aanduiding van een langdurige periode van dalende cryptokoersen. De term zou ontleend zijn aan de befaamde HBO-serie Game of Thrones, waarin regelmatig de omineuze uitspraak ‘Winter is coming’ valt.

In het Engels is er trouwens nog iets dat veel erger is dan de crypto winter, die doorgaans gevolgd wordt door een opleving van de koersen, en dat is de crypto icetime: een zeer lange periode waarin de cryptovaluta’s een lage koers hebben en de facto ‘dood geld’ zijn. De Nederlandse cryptobelegger kan er misschien hoop uit putten dat het woord crypto-ijstijd in ons taalgebied nog niet is aangetroffen.

Definitie

cryptowinter (de, -s) langdurige periode van dalende koersen van cryptovaluta’s tussen twee periode van sterke koersstijgingen; vertaling van Engels crypto winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *