tweestreepjesmens

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Corona, we beginnen er al aan te wennen dat we in isolatie moeten als we een infectie met deze virusziekte hebben opgelopen en dus positief testen. Maarten Keulemans schrijft daar vandaag over en hij duidt daarbij de besmetteling aan als een tweestreepjesmens:

De laatste weken zie je ze overal, de tweestreepjesmensen. Sommigen zijn er best even flink ziek van, bij de meesten blijft het gelukkig bij wat keelpijn, vermoeidheid en een hoestje.

Tweestreepjesmens is niet eerder aangetroffen in de media, maar het is wel een pakkende term voor iemand die positief test op de coronatest. Het herinnert natuurlijk aan het woord streepjesmens, dat incidenteel wordt aangetroffen ter aanduiding van iemand die graag of beroepshalve streepjeskleding draagt, zoals vroeger in stripverhalen soms gevangenen uitgetekend werden.

Bovendien sluit het in de verte aan bij woorden als streepjes-Nederlander (d.w.z. koppelteken-Nederlander, waarin het eerste woorddeel trouwens geen ziekte maar een etniciteit noemt. Daarom is tweestreepjesmens ook wel een prikkelend woord: het sluit een beetje aan bij de neiging om mensen te rubriceren en in hokjes te plaatsen.

Overigens verwijs tweestreepjesmens nu naar de coronabesmetteling, althans iemand van wie dankzij een test vaststaat dat hij corona heeft, maar het woord had net zo goed kunnen verwijzen naar iemand die een zwangerschapstest heeft gedaan, want die wordt in de volksmond vaak een streepjestest genoemd. Kortom, tweestreepjesmens is een woord met allerlei betekenismogelijkheden.

Definitie

tweestreepjesmens (de, -en) iem. die positief test op een coronatest en daarom als besmettelijk in isolatie moet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *