gehaktindex

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op de opiniepagina van Trouw maakt een auteur vandaag inzichtelijk wat de impact van de huidige inflatie is. Hij doet dat aan de hand van een zelf bijgehouden gehaktindex:

De Gehaktindex is door iedere burger te volgen ongeacht afkomst, opleiding of baan. Het is gebaseerd op het meest bekende en simpele stukje vlees op de Nederlandse eettafel: gehakt.

De auteur beschrijft vervolgens de prijsstijging van 300 gram gehakt:

Begin dit jaar was bij mijn supermarkt een bakje half-om-half gehakt van 300 gram 1,89 euro. Ergens in maart kostte eenzelfde bakje gehakt 2,16 euro. In april werd dat 2,25 en nu, eind mei betaal ik voor hetzelfde product 2,49.

Zo’n geleidelijke prijsstijging lijkt niet wereldschokkend, schrijft de auteur;

Maar kijk eens hoeveel deze prijsstijging in procenten is. In maart was de stijging 12,5 procent, in april ruim 4 procent en in mei ruim 10 procent. Als we de huidige prijs vergelijken met begin dit jaar dan betalen wij 31,75 procent meer voor hetzelfde product. Dat is bijna een derde meer!

De gehaktindex is vrij willekeurig. De vegetariërs onder ons, die problemen met gehakt hebben, zouden ook de vrije-uitloopei-index kunnen opzetten: ook de prijs van eieren is de afgelopen maanden fors gestegen. En voor veganisten is er natuurlijk de havermelkindex.

Gehaktindex oogt echter wat Hollandser. Dat komt misschien wel doordat Nederland een typisch gehaktballenland is. Of althans was.

Definitie

gehaktindex (de, -en) inflatie-index die aan de hand van door de consument zelf bij te houden prijsontwikkelingen van een huis-tuin-en-keukenproduct als gehakt de inflatie inzichtelijk maakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *