debrainwashen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In De Telegraaf staat vandaag een verhaal over Russische asielzoekers. In een kadertekst wordt iemand geïnterviewd die al jaren in Nederland woont. Heeft zij vijandigheid ervaren? Haar wordt tevens gevraagd wat in Rusland zou moeten gebeuren om het land weer te laten sporen met de rest van de westerse wereld. Ze zegt:

Als Poetin blijft leven, de economische situatie verslechtert en er steeds meer bodybags binnenkomen, dan kan het zijn dat de macht wisselt naar een gematigder figuur. Maar eigenlijk zou de Russische bevolking eerst door een soort grote schoonmaak moeten gaan, ge-debrainwashed moeten worden, teruggebracht naar de feiten voordat je kunt denken aan een democratische machtswisseling.

Het werkwoord debrainwashen is slechts 1 keer eerder aangetroffen in de media. In 2013. Toen werd het voltooid deelwoord vervoegd als gebrainwasht. Dat is meer in overeenstemming met de Nederlandse vervoeging van brainwashen. Debrainwashen is een vertaling van het Engels to debrainwash en laat zich gemakkelijk analyseren als een afleiding van het voorvoegsel de-, dat verwijst naar het ongedaan maken van wat het (resultaat van) wat het werkwoord noemt dat er op volgt.

Om iemand te kunnen debrainwashen heb je dan ook eerst iemand nodig dit gebrainwasht oftewel gehersenspoeld is. Zo iemand weer bij de les, d.w.z. de realiteit halen, zou je dan debrainwashen kunnen noemen. Voor dat proces wordt soms het werkwoord onthersenspoelen gebruikt, maar meestal deprogrammeren.

Definitie

debrainwashen (overgankelijk werkwoord, gedebrainwashte, heeft gedebrainwasht) deprogrammeren; ontleend aan Engels to debrainwash

deprogrammeren (overgankelijk werkwoord, deprogrammeerde, heeft gedeprogrammeerd) bevrijden of genezen van de gevolgen van hersenspoelen, synoniem debrainwashen, onthersenspoelen

onthersenspoelen (overgankelijk werkwoord, onthersenspoede, heeft onthersenspoeld) deprogrammeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *