drogeerprik

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Al een paar weken gonst het in de media over needle spiking: het in het geheim toedienen van een drug door middel van een injectienaald. Het zou gebeuren in disco’s, clubs en dergelijke horecagelegenheden en op dancefestivals. De vraag is of het werkelijk gebeurt of dat we te maken hebben met een vorm van collectieve hysterie. Volgens een deskundige van het Trimbosinstituut zou het zelfs voor een geoefende vaccinspuiter vrijwel onmogelijk zijn om ongezien bij meerdere personen in zo’n gelegenheid een prikje te zetten.

Hoe dan ook, sinds afgelopen woensdag hebben we ook een Nederlands woord voor de geheimzinnige prik, blijkt in het Haarlems Dagblad:

De drogeerprik duikt wel vaker op in de geschiedenis (…). Begin vorige eeuw zouden vrouwen doelwit zijn geweest die in hun eentje naar de bioscoop, toen een noviteit, gingen of alleen reisden in het openbaar vervoer. ‘Net als nu waren dat heel gedetailleerde verhalen. Namen, plaatsen, data. In Nederland dook het fenomeen begin deze eeuw ook op.’ Een broodje aap, massahysterie? Dat zal Peter Burger nooit beweren.

Drogeerprik mag dan een verschijnsel zijn dat bekend is uit de geschiedenis, het woord is splinternieuw. Net als drogeerspuit en drogeerinjectie, die deze week in andere regionale kranten opduiken.

Misschien beklijven ze, maar het is ook niet uitgesloten dat het fenomeen onbewezen blijft, waardoor het woord in feite verwijst naar iets dat alleen bestaat in onze fantasie.

Definitie

drogeerprik (de, -ken) injectie, al dan niet in het geheim toegediend, om iemand te drogeren, synoniem drogeerinjectie, drogeerspuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *