formicofilie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag publiceert de Volkskrant een in memoriam van docent homostudies Gert Hekman, een kleurrijke figuur, blijkt uit de volgende passage:

Dat taboes op seksgebied niet bestaan, gold wat hem betreft ook voor formicofilie, het seksueel opgewonden raken als kleine insecten en ongewervelden, zoals slakken, over het lichaam kruipen. ‘Ga eens liggen naast een mierenhoop met een beetje suiker of stroop op de juiste plek en je wordt vanzelf een formicofiel’, schreef Hekma in zijn ABC van perversies.

Het is lang geleden dat formicofilie in de krant heeft gestaan, min of meer in dezelfde passage die toen nog betrekking had op de nog levende persoon Hekman. Het woord betreft dus een seksuele voorkeur die waarschijnlijk niet breed gedeeld wordt. Afgaande op de etymologie – formica betekent mier in het Latijn – heeft het woord exclusief betrekking op prikkeling door mieren, maar blijkbaar mag de prikkeling ook door slakken en andere ongewervelden plaatsvinden. Het woord blijkt overigens ook gewoon een lemma te zijn op wikipedia (formicophilia).

Definitie

formicofilie (de, g.mv.) seksuele opwinding die optreedt door prikkeling van de huid door insecten en ongewervelden; gevormd van Latijn formica (mier) + –filie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *