cryptoatheïst

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tot een jaar of tien geleden trof je het woord cryptoatheïst af en toe aan in een min of meer religieuze betekenis, namelijk als benaming voor een agnost. Geen wonder, want het voorvoegsel crypto– was destijds in gebruik in de betekenis ‘verborgen’ of ‘in het geheim’ in samenstellingen als cryptocommunist, cryptokapitalist, cryptogelovige, en dus ook cryptoatheïst.

Vandaag treffen we cryptoatheïst in de Volkskrant in een totaal andere betekenis aan. Het woord staat op de economiepagina en dient als typering van ‘s werelds grootste belegger:

Hoewel Buffett cryptoatheïst is – hij heeft gezegd nog geen 25 dollar te willen betalen voor alle crypto’s – heeft de wispelturige cryptomarkt zijn citaat gebruikt voor een heuse index.

In deze context is crypto niet het voorvoegsel crypto-, maar een het woord crypto in de betekenis ‘cryptomunten’. Buffett is geen fan van cryptomunten en wordt daarom (schertsend?) een cryptoatheïst genoemd.

Definitie

cryptoatheïst (de, -en) (schertsend) iem. die geen geloof hecht aan de door beleggers toegeschreven waarde van cryptomunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *