roebelhoertje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Jan Kuitenbrouwer heeft het vandaag in de Volkskrant over hondenfluiters, d.w.z. mensen die be­dek­te toe­spe­lingen maakt die al­leen door in­si­ders wordt be­gre­pen. Hondenfluiter is een vertaling van dog whistler, d.w.z. iemand die dog whistles oftewel hondenfluitjes uit. Kuitenbrouwer schrijft:

De Telegraaf-journalist Wierd Duk is zo’n hondenfluiter. Als het land te hoop loopt tegen Johan Derksen vanwege het R kaarsincident, twittert Duk: ‘De jaren zeventig en tachtig waren mijn coming of age en ik zeg je: vrijer kon een mens zich niet voelen. Ik heb medelijden met de huidige woke-generatie, hun permanente canceldwang, hun woedende taalpolitici.’ Nee nee, Duk verdedigt Derksen niet, hij wilde dit gewoon even gezegd hebben. Met Poetin doet Duk dit ook vaak: hij zal hem nooit rechtstreeks verdedigen, maar hij wil wel éven wijzen op – enzovoorts. Vervolgens doet hij een search op R #roebelhoertje en laaft zich aan de woede.

Roebelhoertje is een scheldwoord dat op Twitter wordt gebruikt ter aanduiding van Ruslandverdedigers, m.n. van mensen die het agressieve Rusland van Poetin verdedigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *