peppi-en-kokki-

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Er ging de laatste weken veel mis op Schiphol en dat wordt de luchthaven aangerekend, zoals vandaag in De Telegraaf:

De consument moet de dienstverlening op Schiphol krijgen die het verdient. Voor corona kraakte het al, maar het mag geen ’Peppi en Kokki-luchthaven’ worden”, vat Prijsvrij- en D-Reizen-directeur Marc van Deursen de kritiek samen die uit de reiswereld klinkt na dagen vol problemen op Schiphol met lange rijen, opstootjes en gemiste vluchten.

Peppi-en-kokkiluchthaven mag naar analogie van david-en-goliathverhaal met kleine letters en aanhalingstekens worden gespeld, althans als we dit woord opvatten in de betekenis ‘amateuristische, onprofessionele luchthaven’.

Het woord verwijst naar het tv-duo Peppi en Kokki uit de jaren zeventig: onhandige mannetjes die – ‘toet toet, boing boing (…) centjes verdienen’ – er elke aflevering op uittrokken om klusjes te klaren, wat ze op nogal onhandige wijze deden. Een soort Buurman en Buurman. In overdrachtelijke zin wordt nog steeds aan het duo gerefereerd in combinaties als ‘het werk is van het niveau Peppi en Kokki’ en over een overval op een museum in Zaandam schreef Het Parool in 2021:

De overval op het Zaans Museum, waarbij de criminelen het hadden voorzien op een peperduur schilderij van Monet, mislukte grandioos. De overvallers acteerden uitgesproken onhandig en amateuristisch. Het was Peppi en Kokki in Zaandam: knullig, onhandig en allesbehalve professioneel.

Tijdens de coronapandemie hebben we een ministersduo zelfs weleens ‘de Peppi en Kokki van de pandemie’ horen noemen.

Peppi-en-kokkiluchthaven is een gelegenheidswoord en in dit woord verwijst het element peppi-en-kokki- weliswaar naar het tv-duo, maar tegelijkertijd heeft dit element ook een duidelijke metaforische betekenis, namelijk amateuristisch, onprofessioneel. Het woord is daarom interessant, want je zo hieruit kunnen afleiden dat peppi-en-kokki- op weg is een productief woorddeel te worden met de betekenis onprofessioneel, chaotisch en amateuristisch.

Definitie

peppi-en-kokki- als eerste deel in samenstellingen als de volgende, ter aanduiding dat het door het tweede lid genoemde zich kenmerkt door amateurisme en gebrek aan professionaliteit: peppi-en-kokkibedrijf, peppi-en-kokkiluchthaven, peppi-en-kokkiregering, peppi-en-kokkierestaurant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *