concentratiecrisis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant staat vandaag een interview met de Zwitsers-Britse schrijver Johann Hari. Hij heeft een boek geschreven over het verschijnsel dat de moderne mens minder in staat is zich te concentreren. Hij wijt dat vooral aan technologische ontwikkelingen waardoor we voortdurend worden afgeleid. Hierdoor is onze aandachts- of concentratieboog verkort, waardoor we ons niet meer kunnen concentreren.

Tijdens het interview spreekt Hari over de oorzaken van de ‘concentratiecrisis’. Ook behandelt hij oplossingen, op individueel én op politiek niveau.

Met concentratiecrisis – dat in het artikel zijn mediadebuut maakt in een Nederlandse krant – wordt waarschijnlijk hetzelfde bedoeld als wat al langer bekend staat als de aandachtscrisis: het verschijnsel dat we ons niet langdurig meer kunnen concentreren op een bezigheid. Volgens Hari heeft dit funeste gevolgen voor de samenleving. Wie zich niet concentreren, zal bijvoorbeeld niet in staat zijn complexe problemen te analyseren en vervolgens op te lossen:

‘In een samenleving waarin mensen Snapchat afwisselen met WhatsApp zullen de grote problemen van deze tijd niet worden opgelost. Toen ik een kind was, in de jaren tachtig, werd het gat in de ozonlaag ontdekt. Wat gebeurde er vervolgens? Wetenschappers legden de complexe materie uit aan het volk, dat de boodschap begreep en vervolgens de politiek onder druk zette om maatregelen te nemen. Nu is de ozonlaag bijna geheel hersteld.’ Tegenwoordig zou het anders lopen, zegt Hari. ‘Mensen zullen zich online afvragen hoe we überhaupt weten dat de ozonlaag bestaat en daar miljoenen likes mee scoren. Dezelfde dynamiek hebben we gezien bij corona en de klimaatcrisis.’

Uiteraard vindt Hari dat de concentratiecrisis bestreden moet worden.

Definitie

aandachtscrisis (de, aandachtscrises) maatschappelijke crisis die het gevolg is van het feit dat mensen zich niet meer lang kunnen concentreren doordat ze gewend zijn geraakt meteen te reageren op de prikkels die apps en devices hen voortdurend geven

concentratiecrisis (de, concentratiecrises) aandachtscrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *