geboortetrust

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Handelsblad schrijft vandaag dat de Belastingdienst wordt overspoeld met brieven van Nederlanders die hun fictieve ‘geboortetrust’ opeisen.

Geboortetrust?

Het woord maakte zijn mediadebuut in januari al in een Belgische krant, maar tot vandaag was het woord nog onbekend in de Nederlandse media. Wat wordt ermee bedoeld?

Dat is een ingewikkeld verhaal, dat berust op een complottheorie, ‘die stelt dat Nederland eigenlijk een bedrijf is en de fiscus een trustfonds dat per burger 1,5 miljoen euro beheert’:

De fiscus ziet dat mensen online worden aangespoord de brieven te versturen. Dat gebeurt op sites van alternatieve coaches en therapeuten die verkondigen dat mensen zich moeten losmaken van de overheid. Na het verkrijgen van ‘autonomie’ zouden zij geen belasting meer hoeven te betalen en niet meer onderworpen zijn aan Nederlandse wetten en regels.

Geboortetrust is gevormd met het woord trust in de betekenis ‘vorm van beheer waarbij de beheerder handelt als eigenaar’. Het (waan)idee van de complotteurs is dat ieder mens door zijn geboorteaangifte verandert in een natuurlijke persoon die is ingeschreven in de basisadministratie, waardoor hij tevens in beheer gegeven wordt van de staat, die vervolgens als eigenaar van de burger gaat handelen. Als ‘handelswaar’ zou de natuurlijke persoon een bepaalde waarde (gemiddeld 1, miljoen) voor de eigenaar (de staat) vertegenwoordigen.

Het idee is bijna te bizar om het woord geboortetrust te definiëren.

Definitie

geboortetrust (de, -s) 1 onder complotteurs gehanteerde benaming voor een fictieve, door middel van geboorteaangifte ontstane, beheersvorm van burgers, die erop neer zou komen dat pasgeboren kinderen door middel van de geboorteaangifte als natuurlijke personen eigendom van de staat worden 2 (metonymisch) economische waarde hiervan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *